Navigatie en bediening in Nextens

Scroll Vorig Top Volgend Meer

Nextens bevat een groot aantal mogelijkheden om door het programma te bladeren, rubrieken te kiezen en gegevens in te vullen en te controleren.

Tabs

Inhoudsopgave

Zie ook

Gegevens invullen Nextens

Sneltoetsen

Tabs

De hoofdonderdelen van het programma kunt u via tabs bereiken:

Vaste gegevens

Fiscale eenheid

Jaarstukken

Opgaaf

Aangifte

Investeringen

Specificaties

KvK

Inhoudsopgave

Elk hoofdonderdeel van Nextens bevat een uitklapbare inhoudsopgave. U kunt de inhoudsopgave zowel met de muis als met het toetsenbord bedienen. Om de inhoudsopgave met het toetsenbord te kunnen bedienen kunt u met de toetsen PageUp en PageDown door de schermen bladeren.

Icoontjes in inhoudsopgave

Icoontjes in inhoudsopgave

De inhoudsopgave kan verschillende icoontjes bevatten, afhankelijk van de invoer op een scherm:

Er zijn gegevens ingevuld op dit scherm

Let op!

Dit icoontje wordt getoond als op een scherm iets is ingevuld (dit kan ook een ja/nee-vraag zijn). Het hoeft niet te betekenen dat een scherm volledig is ingevuld.

Geconverteerd, maar nog niet bekeken (de rubriek is na conversie nog niet gecontroleerd)

Aandachtspunt

Waarschuwing

Blokkade

(Nog) niet van toepassing/geblokkeerd

In geval van een blokkade, waarschuwing of aandachtspunt staat het icoontje ook op het scherm zelf met de bijbehorende melding. U kunt een overzicht van alle meldingen vinden onder de knop meldingen linksonder in het scherm.

Als u hier op klikt opent het meldingenscherm.

Werkbalk met functionaliteiten

Onder de navigatiebalk staat een aantal knoppen waarmee u diverse functies kunt aanroepen.

De knop "Klantdossier" leidt u naar het klantdossier van de betreffende aangifte.

Onder de dropdown "Overzichten" vindt u  "Samenvatting jaarstukken (Alt+F7)".

Onder de dropdown "Acties" vindt u "Rapportage maken". Via "Rapportage maken" kunt u selecteren wat u wilt printen.

Knoppen Vorige en Volgende

Onder aan het invulscherm staan de knoppen Vorige en Volgende waarmee u tussen de opeenvolgende invulschermen kunt bladeren. U kunt ook de toetsen PgUp en PgDn gebruiken.

Hyperlinks

Nextens bevat een groot aantal hyperlinks (oplichtend en onderstreept als u er met de muis overheen gaat). Deze hyperlinks zijn vooral handig tijdens het controleproces.

Overzichtscherm jaarstukken

Met Alt+F7 komt u in het overzichtscherm van de jaarstukken.

Gebruik van de rechtermuisknop

Onder de rechtermuisknop zijn allerlei handige functies opgenomen. U kunt in tabellen met de rechtermuisknop regels verwijderen en tussenvoegen. In invoervelden kunt u met de rechtermuisknop een selectie Kopiëren Ctrl+C, knippen Ctrl+X, plakken Ctrl+V  en alles selecteren Ctrl+A. Deze sneltoetsen zijn overigens ook te gebruiken zonder de rechtermuisknop.

Manieren om een scherm te openen

•Gebruik de inhoudsopgave links op het scherm.

•Gebruik de hyperlinks.

•Blader met PgUp/PgDn door de verschillende pagina's.

•Gebruik de zoekfunctionaliteit bovenin de navigatiebalk (F3) en tik (een deel van) de schermnaam of de rubriekcode in.

•Gebruik Alt+F7 (overzicht jaarstukken) en klik op een link.